Nu stiu de cate ori ti-ai pus problema in ultima vreme, cat de importanta este viata ta. Incerc sa deschid un subiect pe care il neglijam cu totii, repetat, zilnic.

Ne trezim, mancam si apoi plecam spre joburi. Nu ne dam seama ca plecam si ca dintr-o neglijenta este posibil sa nu ne mai intoarcem sau sa ne intoarcem imobilizati.

Haide sa vorbim un pic despre condus. Obiceiul meu este urmatorul: ajung la masina, o deschid, ma sui, bag telefonul la incarcat, pornesc motorul, deschid Waze, bag destinatia si am plecat. Neatent, neinteresat si cu gandurile in alta parte.

Stiti cum ar arata o zi ideala, din punct de vedere condus? Ajungi la masina, verifici starea masinii, oglinzi, zgarieturi, pete de lichid sub masina. Te asezi in scaun, reglezi, in ordinea asta, scaun, oglinda, centura si apoi pornesti la drum. Fara telefon, fara stres, incerci sa vizualizezi destinatia si te asiguri in oglinzi la fiecare 5 secunde. Este recomandat sa respecti regula de 2 secunde pentru a putea evita orice pericol in oras; mai precis, pastrezi o distanta de aproximativ 2 secunde fata de vehicolul din fata ta. Sunt alese cele 2 secunde pentru ca aproximativ o secunda o pierzi doar ca sa realizezi ce se intampla, creierul percepe informatia si apoi actioneaza.

In acelasi timp, masina pe care o conduci nu este o joaca. Pornim de la faruri si stopuri care trebuie sa fie clare si vizibile in orice conditii meteo, ajungand pana la folosirea corecta a anvelopelor si revizia sistemului de franare. Toate aceste lucruri iti pot salva viata. Nu uita, Viata e ATA.

Pentru a constientiza mai mult aceste lucruri, am participat la Cursul de conducere defensiva organizat la Academia Titi Aur. O zi intreaga de discutii, dezbateri si solutii pentru a reduce accidentele.

                                           Alaturi de Titi Aur

Principala cauza, care face sa creasca alarmant numarul de accidente, este digitalizarea. Faptul ca noi suntem tentati sa stam cat mai mult cu ochii in telefoane, sau pe sistemele inteligente pe care masinile le au in dotare, nu face decat sa sporeasca riscul producerii unui accident. Si eu fac treaba asta, dar in urma cursului am redus drastic folosirea acestui device.

Daca nu ai fost niciodata informat, sau daca nu ai avut parte de vreun accident rutier, nu bagi in seama aceste aspect. Aici, cei de la Academia Titi Aur, au propus si 3 ateliere practice:

  1. Unul pe partea de franare, unde realizezi exact cat de mult te poate ajuta ABS-ul in situatii de urgenta si cat de mult influenteaza si 9 km in plus in conditiile unui carosabil ud.
  2. Masina cu 2 volane, care iti simuleaza derapajul. Aici am invatat, la propriu, cum sa controlez masina in situatii limita
  3. Simularea de accidente! Groaznic! Soc! Aici am realizat ce inseamna cu adevarat viata, cat de importanta e centura de siguranta si care sunt procedurile in caz ca ne rasturnam. Trebuie incercat! Un accident la 14km/h mi-a schimat perceptia despre tot. Un soc violent si simti tot in maini, centura, creier. #slowdown

Cam asta a fost despre conducerea defensiva, despre reguli de securitate si despre cat de important este sa constientizam ca VIATA e ATA (a noastra).

Siguranta inainte de toate si drumuri bune!