Hello again,

Cred ca v-am povestit zilele trecute despre experienta pe care am avut-o in ianuarie in USA. Vorbeam acolo despre masinile inchiriate pe care le-am avut si ma gandeam ca ar fi interesant sa va povestesc mai multe despre Dodge-ul Challenger pe care l-am avut mai bine de o saptamana.

Am ales sa inchiriez o masina tipic americana, prin alamo.com pentru ca aceasta companie iti permite sa-ti alegi ce model vrei tu din clasa de masini pe care ti-o doresti . Pretul acesteia pentru 10 zile a fost un pic peste 500 de dolari. Procesul de inchiriere se face foarte usor, la un chiosc electronic, unde poti alege optiunile si poti chiar adauga si un al 2 lea sofer gratuit.

Dar sa revenim la masina…

Dodge Challenger 2017, motor 5,7 Litri . Hemi, coupe, neagra. O masina tipic americana, foarte mare in exterior, cu un sunet al motorului intens, bineinteles automata.  P.S.: Motorul acesta dezvolta 375 cp.

La prima vedere, masina pare sa fie ruda Daciei 1410 Sport, e drept ca este ruda un pic mai bogata dupa performante si dotari.

Dupa ce ai terminat analiza, te-ai uitat la cheie si ti-ai dat seama ca nu este o Dacie (Dacia nu avea cheie briceag), treci mai departe cu analiza. Iti sar in ochi imediat jantele care sunt de 21 cam cat cele de la un TIR normal si nasul proeminent de pe capota. :)) E mare motorul, trebuie sa respire.  In rest, nimic special, un portbagaj mare care se deschide din cheie, cam greu de manevrat datorita dimensiunilor si foarte putina suprafata vitrata. Luneta este aproape minuscula.  Revenind putin la cauciucuri,  in USA nu exista obligativitatea cauciucurilor de iarna. #NotBADguys. Am simtit-o pe pielea mea, trecand de la 18grade cu + la 18 grade cu – in doar 5 ore de condus.

Interiorul este o noua bazaconie; pe cat de mare este masina in exterior, pe atat de mica este la interior.  Ca si dotari, pentru o masina premium cu un motor puternic, spartan este un atribut mult prea indulgent.  Am avut parte de Volan, schimbator de viteze automat ( mare si inestetic), display mic pentru radio si clima, computer de bord  si scaune ( destul de comode dar cu putine posibilitati de reglaj). No piele, deci no #skinonskin.

Computerul de bord avea inglobate 2 functii destul de cool pe care le-am vazut pe putine masini europene. Cronometru pentru 0-100km/h (aka 0-62m/h) si distanta de franare de la 100 km/h la 0. Le-am testat de cateva ori, cel mai bun timp scos a fost de 5,7secunde. #thiswasfast.

Dupa cum bine stiti, in USA, sunt folosite sisteme ciudate de masurare a distantelor, consumului, etc.  Benzina se vinde la galon, adica 3,7854 litri si costa in jur de 3 dolari. Transformati in RON, ajungem la un litru de benzina aproximativ 3,2 lei pe litru. Probabil ca de aici si disponibilitatea lor pentru motoare mari. Un alt lucru interesant pe care l-am constatat sunt benzinariile. Nu exista uniformizarea preturilor la pompe. Poti lua din centru orasului 1 galon cu 4 dolari, sau de la periferie cu 2,5 dolari. #funnyNOT.

Ca si bilant, am reusit sa scot un consum de 8l/100km pentru 2500km parcursi. Pare putin, dar trebuie luat in considerare ca drumurile lor sunt cu cate 5-7 benzi pe sens, distantele sunt mari, limitele de viteza nepermisive ( maxim admis pe cea mai tare autostrada este 75 mile/ora -120 km/h. In oras, nu am reusit sa scot un consum mai mic de 22l/100km, fapt pentru care am si schimbat masina in ultimele zile in care planuisem sa explorez Los Angeles-ul. Revin cu detalii si despre Chevrolet Camaro SS.

Ca si feeling personal, masina este o experienta in sine si merita tratata ca atare.

Conducand toate cele 3 masini disponibile in clasa Sporty: Challenger, Mustang si Camaro, alegerea mea este: Exteriorul lui Challenger, Interiorul si dotarile Mustangului si Motorul de pe Camaro.

Stay posted for new experiences… I am The COOL Scouter.