Nu trebuie să ajungi neapărat la maturitate pentru a-ți dori să rămâi prieten cu fostele. Eu așa sper. E foarte dificil să accepți că unele relații nu sunt făcute să dureze și cumva să găsești puterea să fii the better man. E de dorit să fi fost the man și în timpul relației, dar asta e altă discuție. Azi însă, nu scriu despre relații de iubire, ci despre relații profesionale. E important să rămânem prieteni?

În primul rând nu e o idee bună să amesteci prietenia cu business-ul, indiferent de ceea ce speri că se va întâmpla. Lucrurile pot degenera și pierderile vor fi întotdeauna mai mari decât ai estimat. Dar dacă ajungi să legi o relație de amiciție cu un partener de business, un lucru care vine cumva natural, cultivi prietenia sau nu? Mie îmi place să cred că de-a lungul timpului am învățat să triez cumva aceste relații, să iau de la fiecare doar ce e bun. Sper că și cei cu care am lucrat simt că a rămas loc de ‘bună ziua’, cum zice o vorbă românească. Am și câteva sfaturi pentru cei care nu știu cum să estimeze dacă lucrurile au ajuns prea departe:

  • Schimb de politețuri înseamnă să discuți generic despre vreme, sănătate și evenimente comune;
  • Nu invita partenerul de business la ‘o cafea’, chiar dacă e cea mai frumoasă femeie pe care ai văzut-o vreodată; asta e o alegere cu ori, niciodată și,
  • Nu face glume deochiate, deplasate, orice ar putea crea o atmosferă prea familiară;
  • În timpul meselor formale, asociază fripturii un singur pahar de vin;
  • Nu vorbi niciodată despre alți parteneri de business, nici dacă relațiile respective s-au încheiat urât;
  • Viața e uneori funny și e important să alegi tu când e bine să râzi.

Probabil că sunt mult mai multe de spus despre asta, eu am scris din ce mi-am adus aminte. Probabil că am și greșit uneori, dar am învățat din greșeli. E clar că nu putem să trăim după manual și că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Sunt situații în care bunul simț o să ajute cel mai mult, nu uita să (te) mai încrezi și în acel feeling.

‘Etiquette means behaving yourself a little better than is absolutely essential.’ (Will Cuppy)