ca să-ți spun cu cine te însoțești. Azi o să o luăm puțin invers, adică ne îndepărtăm de vorba asta (cred că e parte din folclorul românesc) și ne ducem mai mult către cum te definesc oamenii pe care îi ții aproape. Articolul ăsta spune că o persoană este media atributelor celor în mijlocul cărora se află (de bună voie). Scuzați traducerea mot a mot, în engleză sună mai bine și mai cuprinzător. Articolul e foarte interesant, nu are rost să vă fac un rezumat, riscăm să nu fiu obiectiv. În principiu, trebuie să reținem că e un exercițiu (mai ales de sinceritate) pe care ți-l poți aplica în fiecare etapă a vieții.

Cine sunt cei cinci oameni determinanți în evoluția ta la un moment dat este în sine o provocare pe care trebuie să ți-o asumi. Ai nevoie de oameni mai inteligenți, mai talentați, mai creativi, care să te ațâțe, să te facă să vrei să devii mai bun. E tot vorba aia din popor cu: Vrei să fii deștept între proști, sau… Sună cam dur, dar orice lecție e dură. Știu că în secret o să-i urăști puțin pe cei de la care simți că ai ceva de învățat, cred că toți judecăm. Eu acum sunt într-un proces de învățare (și ascensiune profesională) în care nu-mi permit să am alături negativiști, oameni care își plâng de milă sau cei care cred că nu au nicio șansă să reușească. Am avut o perioadă în care eu eram scufundat în gânduri mai puțin optimiste și atunci un astfel de public era bine-venit. Dar cum spuneam, e important să adaptezi “the five” la fiecare etapă. Nu o să nominalizez cele 5 modele actuale, vă spun doar că uneori trebuie să pui ștacheta sus dacă îți dorești evoluție.

Mai e o teorie care spune că cei din jur oglindesc lucruri care îți plac/nu îți plac la tine. De obicei e ușor de sesizat limita dintre ranchiună și admirație și oglindirea este un exercițiu util. Eu nu scriu pe blog ca să mă laud că am descoperit ceva, vreau doar ca și alții să se bucure alături de mine. E important să găsești astfel de instrumente și să știi că poți să începi de undeva, întâi notând în carnețel cine sunt cei cinci și dându-le un scor în funcție de felul în care te inspiră. Simplu, nu? J

If you are given a chance to be a role model, I think you should always take it because you can influence a person’s life in a positive light, and that’s what I want to do. That’s what it’s all about.“ (Tiger Woods)