Azi e una din acele zile, i se spune sfârșitul unei etape de viață cred. Ești pus în fața unor lucruri care se încheie pentru tine, poate o lecție de viață mai dură așa. Ca orice lecție de viață sau ca orice sfârșit, doare.

Pentru că organizez și nunți printre altele (nu uitați că sărbătorim ziua Franței sâmbătă! – închei moment publicitar), îmi plac analogiile cu nunți. Despre cum organizez și cât de bun sunt la asta scriu săptămânal pe linkedin (acum se termină momentul publicitar!), dar aici aleg să spun lucrurilor pe nume, mai deschid și sufletul. Se spune de multe ori – mai ales când vrei să te eschivezi să o ceri de nevastă – că pe doi oameni care se iubesc nu-i leagă o hârtie. Nimic mai greșit! Azi vorbim de contracte, fie ele și sub forma unui certificat de căsătorie. Ce e de fapt contractul? E o modalitate de a te asigura că fiecare parte implicată își face treaba și livrează.

Era o reclamă tipic românească în care un mic antreprenor zicea că nu dă garanție pentru că el lucrează pe încredere. Seems fair până la un punct. Fie că e relație profesională, căsătorie sau garanția unei lucrări, nevoia de a avea un contract scris se manifestă exact în clipa în care nimic nu mai merge. Să le luăm pe rând:

  1. Profesional trebuie să fii ‘legat’ de un contract – ai obligații și beneficii. E destul de simplu, e ca bifatul unei liste. Zice acolo că trebuia să te ocupi de trei chestii pentru a primi salariu. Le-ai îndeplinit integral fără urmă de entuziasm, iei salariu. Le-ai îndeplinit mai repede și cu un grad de creativitate – iei bonus.
  2. Căsătoria e grea, v-o spun din experiență. Șmecheria cu hârtia care ne leagă e relativ simplă – tu nu o să mai fii tu, uneori se traduce că nu mai ești liber. Dar de cele mai multe ori se traduce că ai responsabilități față de omul de lângă tine. Dacă ai intrat prea devreme în contractul ăsta, s-ar putea să mai încerci o eschivă, două… depinde de curaj și stamina. J Cert este că la anularea hârtiei care e clar că nu v-a legat, o să fie și învingători și învinși. Bonusul aici e să nu ai prea multe traume evidente.
  3. Lecția garanției – NIMENI NU OFERĂ GARANȚII! Dar pentru asta s-a inventat contractul. Nimeni nu o să-ți țină spatele mai bine decât un contract. Asigură-te că include toate clauzele necesare, că te poate apăra și în cazuri care au probabilități infime să se întâmple. Și cea mai frumoasă parte, bonus cum ar fi, un astfel de contract poate fi reprezentat de un avocat în locul unde se încheie și cele mai frumoase relații – the Court. 😉 #știicezic

Pe final: sunt lucruri în viață care ne călesc și trebuie să le luăm așa cum vin. Mâine o să știu că fiecare sfârșit ne întristează, dar ne dă posibilitatea unui nou început. Am pregătit deja contractul…

‘What do lawyers learn in law school? They learn to win… What we’ve got to start thinking about is how do we solve problems.’ (Ben Carson)