Suntem golani…

… când nu mai suntem gentlemeni?

Uneori pare că uit sau uităm că încă nu sunt departe de noi amintirile din curtea școlii. Sau din spatele blocului sau pe unde a copilărit fiecare. Acolo unde disputele se rezolvau cu pumnul de la cea mai fragedă vârstă. Asta e postarea pentru băieți, am uitat să-i pun disclaimer. Fetelor, vă mulțumim că înțelegeți că în anumite ipostaze nu am depășit vârsta aia – nu o să o definim clar, e mai bine. Trăim în țara în care oricând trebuie să fii pregătit să scoți golanul din tine pentru o dispută în trafic. Vii de la aeroport la o oră aproape inumană și încă ai în minte cursurile la care ai participat alături de alți antreprenori. Pentru câteva clipe uiți că ieri erai printre oameni de diverse naționalități discutând despre negocieri și fair play în afaceri, dar DN-ul are darul să te scoată din visare. Nici nu-ți dai seama cum te lași antrenat într-o cursă fără miză reală până la Fântâna Miorița. Altfel nu simți că ești acasă.

Adevărul este că suntem cocoși și nu o să ratăm nicio ocazie pentru un display de cine o are mai colorată (creasta, evident!). Problema nu e asta, face parte din formarea noastră ca bărbați – btw, am o veste proastă, la un moment dat trebuie să devenim bărbați. Eu nu am o problemă cu asta, pot să sar la bătaie, să uit tot ce m-a învățat mama despre bune maniere și per ansamblu să recurg la niște metode primitive de a rezolva probleme. Dar… ce facem când ai de-a face cu un partener de business care nu recunoaște linia (fină) dintre gentlemen’s agreement și un contract?

Well, asta e lecția de azi… cum uneori poți fi prins cu garda jos, a se citi sperând că o strângere de mână bărbătească o să înlocuiască înțelegerea scrisă. Știu că am mai scris despre contracte, dar înțelegerea între doi bărbați maturi, oameni de afaceri, ar trebui să însemne ceva. Să însemne că nu mai suntem în curtea școlii și că ăla mai bun la bătaie nu o să ajungă neapărat un antreprenor de succes. V-am spus că e pentru bărbați postarea de azi, așa că sfatul meu este să fim pregătiți pentru cel mai dubios scenariu privind viitorul unui parteneriat care nu signed and sealed.

Între timp aprofundați titlul cărții lui Vaynerchuck – Jab Jab Jab Right Hook!

“First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.” (Gandhi)