O vorbă înțeleaptă spune că suntem creatures of habit. În limba română e mai des folosit ca: Obișnuița e a doua natură. Ce înseamnă asta?! În primul rând, eu cred cu tărie că nu ar trebui să ne lăsăm influențați de ritualuri în măsura în care să nu putem trăi fără ele. Sunt încă destul de tânăr cât să-mi dau seama că e foarte ușor să cazi în capcana asta și că pe termen lung poate dăuna. Obiceiurile ne fac să ne pierdem treptat creativitatea… părerea mea!

Dar azi vorbim despre ritualuri necesare. Cum ar fi cafeaua de dimineață. Există și cafea de după-masă și de seară, sper că putem fi de acord cu asta. Ce face și cine face cafeaua de dimineață? Aici, ca și în relațiile de natură personală, recomand fidelitatea. Găsește acel brand care reușește să facă diminețile tale suficient de interesant cât să vrei să te trezești și fă-ți cafeaua singur. Pentru un freelancer, tendința e să-ți promiți marea cu sarea la ora 7 dimineața, să dai snooze cât poți și să te gândești că dacă ar trebui să ajungi undeva ar fi mai ușor să te trezești. Dimineața e important să ajungi la întâlnirea cu tine, asta trebuie să te ajute. Și cu o cafea bună, evident. Faci cafeaua și stai în liniște cu tine în bucătăria goală (asta presupune să te trezești uneori mai devreme de 7, știu). E bine să îți acorzi cel puțin un sfert de oră de peace and quiet în care să te gândești că ai o întreagă zi în față.

Știu că pare că scriu truisme aici, dar adevărul (ăla trist) e că nu suntem în stare să ne acordăm acele 15 minute pe care le merităm. Fie alegem să scrollăm, fie ascultăm muzică, și mai rar, pornim televizorul. Vă las temă pentru acasă, încercați să reflectați la ora la care nimeni nu s-a trezit încă. Puneți și o cafea bună alături… pace yourself!

“Everything is possible to him who wills only what is true! Rest in Nature, study, know, then dare; dare to will, dare to act and be silent!” (Éliphas Lévi)