Sunt o persoană activă. Sportul a fost întotdeauna parte din viața mea. Am alergat maratoane, semi-maratoane și mi-a plăcut! Nu este ceva ce fac doar acum la „bătrânețe”. De mic am fost super energic și mi-am consumat bateriile făcând tenis și baschet în mediu organizat, cu antrenor și participări la competiții pentru vârsta mea, dar și ieșind cu rolele și bicicleta oricând aveam puțin timp liber. La baschet am învățat să fiu pate dintr-o echipă și m-a ajutat enorm în viață. Am înțeles ce frumos e să câștigi, dar și cât de important este câteodată doar să participi la o competiție.

În „gașca” de role am învatat altceva:cat de important este sa ai grija de tine. Fiind o activitate neîngrădită de niciun adult, eu și prietenii mei mergeam de multe ori la extreme. Am mers cu viteză pe poduri pentru mașini, printre mașini. Am făcut sărituri periculoase și am mers pe suprafețe alunecoase. Totul pentru puțină adrenalină. M-a marcat însă momentul în care un prieten a căzut și și-a rupt fix dinții din față. A rămas așa o lungă perioadă de timp. Nici nu știu ce tratamete a făcut și cum a rezolvat până la urmă. Știu doar că felul în care arăta când vorbea i-a scăzut foarte mult stima de sine. Nu a mai venit afară la role. Nu a mai vorbit cu noi.

V-am povestit toate acestea pentru că sunt bucuros ca astăzi copiii nu mai sunt nevoiți să treacă prin asa ceva. Astăzi există soluții pentru ei în cazul unor lovituri cu daune extreme. Astăzi există device-uri medicale care să-i protejeze: gutierele.

Știu asta pentru ca anul acesta se observă, o creștere a numărului de dinți salvați în urma traumatismelor dentare. Acest fapt este datorat în principal unui grad tot mai mare de informare a părinților, dar si instrumentelor profesionale de protecție, precum gutierele sportive realizate în cabinetul stomatologic. Conform statisticilor, prezentarea în clinică, în decurs de o oră de la traumatism, crește șansa de reușită a tratamentului cu cel puțin 50%, dacă părinții se adresează medicului stomatolog pediatru specializat exclusiv în lucrul cu copiii și în tratamente dentare adaptate acestora.

Potrivit unui studiu realizat de clinicile DENT ESTET 4 KIDS, copiii tind să sufere de 2 ori mai multe traumatisme dentare în timpul verii, comparativ cu restul anului. Activitățile sportive și cele în aer liber atrag și accidente ce se pot solda cu pierderea dinților. Perioadă a vacanței și a activităților desfășurate cu precădere în aer liber, vara este și anotimpul în care leziunile și situațiile de urgență dentară cresc. Specialiștii atrag atenția că dinții pot fi afectați chiar și în cazul unor activități sportive recreaționale obișnuite (fotbal, baschet, mersul cu patinele cu rotile, cu bicicleta, la piscină, în locul de joacă etc.) ori în urma unei lovituri accidentale la nivelul feței sau în zona maxilarului. Dintele poate deveni mobil, poate fi împins parțial sau complet în gingie sau poate chiar ieși complet din alveolă (avulsie dentară). 

Semnele care impun vizita de urgență la medicul stomatolog pediatru sunt: durere sau sensibilitate (la cald, rece sau presiune), dinte fracturat, mobilizat sau desprins, sângerare pentru mai mult de 10 minute, dificultate la înghițire, respirație greoaie, febră sau semne de inflamație. În funcție de traumatism, unii copii au nevoie de radiografii și teste specifice, în urma cărora medicul poate observa dacă există fracturi ale osului, leziuni ale rădăcinii sau ale țesuturilor.

Un procent de până la 3% din totalul leziunilor la nivelul danturii se soldează cu pierderea dintelui (avulsie dentară), una dintre cele mai grave leziuni dentare, iar prognosticul depinde foarte mult de măsurile care se iau pe moment sau la scurt timp de la producerea traumatismului. Traumatismele dentare au nevoie de tratament de urgență și nu trebuie temporizate, deoarece pot apărea atât complicații locale, cât și generale. Pe lângă afectarea funcționalității, a fizionomiei, a mugurilor dinților permanenți (în cazul traumatismelor provocate la nivelul dinților temporari), acestea produc si efecte de ordin estetic și emoțional pentru copil. Iar efectele pe termen lung ale traumatismelor sunt cu atat mai severe cu cât vârsta copilului este mai mare. Spre exemplu, dacă un copil suferă un astfel de traumatism la dinții permanenți, acesta rămâne fără o soluție de înlocuire a dintelui cel puțin până la vârsta de 18 ani, când se poate lua în calcul inserarea unui implant dentar. În acest timp, lipsa dintelui poate provoca anomalii în dezvoltarea oaselor maxilare, probleme de masticație și de vorbire, dar și traume emoționale.

Statistici internaționale arată că aproape 50% dintre copii suferă un traumatism dentar în perioada copilăriei, multe dintre aceste situații putând fi prevenite. Asociația Americană de Stomatologie precizează că 5 milioane de dinți sunt pierduți anual în urma traumatismelor dentare. Mai mult decât atât, 34% din cei care practică un sport suferă astfel de accidente dentare. Mai mult, potrivit Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, 33% dintre adulți au experimentat traumatisme asupra dinților permanenți, majoritatea dintre acestea având loc înainte de vârsta de 19 ani.

Prevenția este esențială în evitarea leziunilor dentare

Pentru orice copil care practică un sport sau activități în aer liber, este recomandată purtarea unor gutiere de protecție personalizate, cele mai eficiente fiind cele personalizate în cabinetul medicului stomatolog pediatru. Acestea protejează dinții copilului și pot preveni traumatismele dentare.

La nivelul dinților de lapte, cele mai comune accidente sunt mobilizarea, dislocarea sau fracturarea dinților frontali. În aceste situații, intervenția medicală trebuie să fie concentrată asupra protejării dintelui permanent care deja se formează în os. Malformații la nivelul danturii, dinți care nu pot erupe adecvat din gingie sau tulburări de erupție dentară sunt doar câteva dintre consecințele care pot apărea ca urmare a unor complicații severe la nivelul dinților de lapte sau a osului alveolar. Pierderea prematură a dinților de lapte poate cauza mutarea sau orientarea incorectă a dinților permanenți, fapt ce poate necesita tratamente complexe și îndelungate în perioada adolescenței. În cazul unui dinte de lapte avulsionat, replantarea acestuia nu este necesară, deoarece riscul de rănire a mugurelui dintelui permanent în curs de dezvoltare este ridicat.

La nivelul dentiției definitive, reușita în cazul unui traumatism dentar depinde de timpul scurs de la momentul accidentului și până la intervenție. Replantarea dintelui avulsionat este, de cele mai multe ori, alegerea cea mai potrivită, dar nu se poate efectua întotdeauna imediat. Un plan de intervenție și de tratament de urgență sunt importante pentru un prognostic potrivit. Repoziționarea în alveolă poate salva cu succes dintele, însă dinții replantați au șanse mai mici de supraviețuire pe termen lung și unii pot fi chiar pierduți sau extrași pe parcurs.   

Problema traumatismelor dentare la copii și adolescenți este una foarte serioasă ce nu trebuie neglijată sub nicio formă de către părinți. Ele duc la mutilarea sistemului stomatognat și la perturbarea dezvoltării normale a acestuia și sunt deseori motivul primei vizite într-un serviciu de urgență, preferat fiind un serviciu specializat în medicină dentară pediatrică. Există două vârste critice la care frecvența traumatismelor este mai mare: 1-3 ani și 10-12 ani.

Dacă în dentiția temporară predomină luxațiile, în cazul celei permenente întâlnim adesea fracturi dentare. Fiind o urgență stomatologică, prognosticul unui dinte traumatizat depinde aproape în totalitate de doi factori: timpul de intervenție și corectitudinea tratamentului. Din nefericire, lipsa de informare în rândul părinților, a cadrelor didactice, a antrenorilor sportivi, dar și a cadrelor medicale duce adesea la amânarea și abordarea superficială a acestei patologii. Întotdeauna am afirmat și susțin cu tărie faptul că informarea părinților privind prevenirea traumatismelor dentare la copiii cu risc crescut ar trebui să facă parte din vizita regulată la cabinetul de stomatologie pediatrică.

În România facem de atâția ani profilaxia cariei dentare, însă tabloul clinic rezultat în urma unui traumatism este mult mai impresionant și mai grav decât ne-am imagina. De aceea, apare logic întrebarea: de ce nu facem profilaxia traumatismelor dentare? De aici a rezultat necesitatea unei asemenea campanii de informare și conștientizare a părinților asupra mijloacelor de prevenire a traumatisemlor dentare, organizată împreună cu cel mai performant grup de clinici de stomatologie pediatrică din țara noastră”, spune Prof. Dr. Alexandru Ogodescu, Medic primar în ortodonție și ortopedie dento-facială, pedodonție, Medical Advisor DENT ESTET 4 KIDS.

Ne bucură să constatăm că eforturile noastre comune de educare au generat o evoluție pozitivă a comportamentului părinților față de sănătatea orală a copiilor. Tot mai mulți dintre ei înțeleg importanța tratării celor mici de către echipe specializate în tratamentul și comunicarea cu copiii. Acesta este motivul pentru care în anul 2009 am adus în România stomatologia pediatrică făcută la standarde de excelență în mediul privat, o premieră atât în țara noastră, cât și în Europa de Est. În ultimii zece ani, am investit continuu în formarea întregii echipe, de la asistente și medici, până la personalul de la recepție, urmărind întotdeauna respectarea unor protocoale stricte în lucrul cu copiii. Considerăm că este un domeniu caruia trebuie să îi acordăm o atenție deosebită și suntem onorați să avem sprijin academic de acest nivel”, spune dr. Oana Taban, CEO & Fondator DENT ESTET.