Tocmai am revenit din cea de-a 6 ediție a Bucharest Business Club Camp. Nu e tocmai corect să spunem că reunește doar antreprenori din București pentru că deja se simte vibe-ul întregii țări. O să încep cu concluzia să nu risc să nu citiți până la final

Mulțumesc tuturor participanților pentru prezență și pentru acel ceva special cu care au contribuit la succesul taberei!

În primul rând a fost o experiență de învățare, așa cum sunt toate interacțiunile din cadrul taberelor BBC și a întâlnirilor din fiecare miercuri. De altfel unele dintre cuvintele cheie des folosite în cocluziile participanților au fost interacțiune și comunicare. Asta presupune că am avut cadrul potrivit ( Pensiunea Sharaiman Delta Dunarii) pentru a interacționa, nu pentru a face networking, dar și că am comunicat – adică am vorbit apoi am ascultat interlocutorul într-un mod lipsit de constrângerile formale ale unei întâlniri de business.

Am deschis “lucrările” cu prezentările și fiecare participant a fost rugat să-și aleagă un super erou și un film care să reprezinte exact imaginea actuală a business-ului pe care îl desfășoară. A fost foarte interesant și instructiv, am notat ce a ales fiecare și urmează să dezbatem și eventual să notăm evoluția până la tabăra viitoare.

Ca idee eu l-am ales pe Inspectorul Gadget și documentarul despre Fyre. Inspectorul Gadget pentru că:
Penny: Having another hero cop dream, Uncle John?
John Brown: Every time I close my eyes. How was school?
Penny: Fine. Don’t forget tomorrow is the day parents come over to talk about their careers.
John Brown: Oh, I have work tomorrow.

Și Fyre pentru că este atât de controversat și încă e folosit ca lecție despre când visăm la scară mare, dar experiența și-ar spune cuvântul în gestiune și adaptabilitate la necunoscut. Anyway, scopul acestui ice-breaker a fost să exersăm cât de obiectivi putem fi în ce privește ceva în care ne punem toată energia și creativitatea – afacerea proprie. Nu avea legătură cu modestia, doar cu capacitatea de a ne lăsa totuși un fir de împământare, ceva care să ne tragă cu picioarele pe pământ când visăm în defavoarea noastră.

A doua zi am început cu un exercițiu practic pe echipe: strategie de dezvoltare și promovare pentru business-uri care momentan se află la un punct de cotitură. Din nou s-a simțit versatilitatea în abordare și felul în care oamenii care nu sunt implicați direct pot să vadă imaginea de ansamblu și să propună soluții ușor de implementat. De fapt, ăsta a fost de la început scopul BBC, să ne susținem chiar și în momentele în care concurăm pe aceeași nișă, să avem acces nelimitat la know-how-ul unor antreprenori pentru a nu face aceleași greșeli. E de dorit să experimentăm, dar uneori e consumator de timp și se dovedește ineficient. După un prânz tradițional cu pește, mămăliguță și mujdei, ne-am aventurat pe canalele Dunării pentru o experiență autentică în Deltă. Seara s-a încheiat cu o degustare de vinuri Jidvei susțină de Virgil Manescu (mulțumim Virgil!).

Mă simt nevoit să fac o mica paranteză aici: Suntem adulți într-o tabără de antreprenoriat și uneori latura noastră jucăușă iese la iveală, alimentată probabil și de un vin bun. De asemenea, oricine a organizat evenimente poate să recunoască deschis că e greu să gestionezi un grup de 40 de persoane, să reușești să fii alături de fiecare și eventual să creezi spațiul ideal care să le respecte tabieturile și gusturile. Nu mă scuz, spun doar că am o echipă alături și că împreună vom dezbate în privat și acele aspecte peste care poate părea că trec acum superficial. Totul e bine când se termină cu dans și board games by Eisberg – Iubesc salatele, așa că Sailor Party a încheiat cu succes cea de-a doua zi.

Am tras și concluzii, am înmânat și diplome după un workshop de inteligență emoțională susținut de Zoltan Veres. Mulțumim, Zoltan, și sperăm ca data viitoare să aprofundăm cele discutate acum – sunt convins că multă lume își dorește asta. Eu profit de ocazie să mai spun doar că în noiembrie organizăm o nouă ediție de tabără antreprenorială și între timp vă aștept în fiecare miercuri la BBC.

Mulțumesc & #WeGrowTogether